Lär känna din cykel

Att lära känna sina hormoner och vilken funktion dessa har i kroppen är att lära känna sin biologi. När du vet hur hormoner påverkar varandra så kan du lättare identifiera obalanser i kroppen och därmed hjälpa kroppen på traven till balans och vitalitet. 

Hormonerna fungerar som cellernas budbärare och de gör som namnet antyder (på grekiska) att sätta igång eller stimulera målcellerna till någon form av aktivitet. Alla hormoner som finns i din kropp har en unik funktion och de kan endast verka på de celler som har mottagare för just detta hormon. Dessa mottagare på cellen kallas cellreceptorer. Hormonet fungerar alltså som en nyckel och receptorn är cellens lås som gör det möjligt för hormonerna att komma in i cellen och göra sitt jobb. 

Några av de vanligaste körtlarna som producerar hormoner är sköldkörteln, binjurarna, äggstockar, bukspottkörteln, hypofysen och hypotalamus. Dessa körtlar fungerar som kroppens hormonfabriker och här produceras och insöndras hormoner efter hjärnans direktiv. Hjärnan känner av när kroppen är låg på ett hormon och sänder då signaler ned till körteln att öka produktionen av det gällande hormon. Detta kallas feed-back system och är hjärnan och hormonernas sätt att hålla kroppen i balans. Efter det att körtlarna producerat ett visst hormon så reser detta med blodet runt till de celler som har mottagare för hormonet. 


Det finns över 100 olika hormoner i kroppen men några av de hormoner som är avgörande när det kommer till kvinnans fertilitet, lust och cykel är våra könshormoner: progesteron, östrogen och testosteron. Könshormoner är ju anledningen till att nytt liv kan skapas och ger oss förmånen att bära och föda fram nytt liv här på jorden. Produktionen av könshormoner är förutsättningen för att vi kvinnor ska få uppleva de olika faser vi går igenom i livet.

Det är i puberteten när våra kroppar börjar att producera större mängder av könshormoner som progesteron och östrogen som vi får våra mjuka och mer fylliga former. Faktiskt är det östrogen som styr växten av dina bröst och yttre könsdelar. Det är nu vi går ifrån en fas till en annan där kroppen gör sig klar till att skapa nytt liv. Var 21-35 dag så träder vi in i en ny cykel med faser som ser olika ut beroende på vilka hormoner som dominerar under tiden. Den follikulära fasen varar i ca 7 till 21 dagar och under denna tid producerar äggblåsorna östrogen i stora mängder som stimulerar växten av livmoderslemhinna och försäkrar att ett befruktat ägg kan häfta sig och utvecklas till en graviditet. Ägglossningen varar i en dag och efter att äggblåsan släppt sitt ägg så rekonstruerar den sig till det som kallas Corpus Luteum (gulkropp) och börjar att producera progesteron. Nu träder kvinnan in i lutealfasen som varar 10- 16 dagar. När cykeln fungerar som den ska så avslutas den med en blödning på 2- 7 dagar.

Eftersom progesteron och östrogen samspelar med hjärnans signalsubstanser kan vi märka att vårt humör och vår sexuella libido förändras en aning under cykelns gång. Då den första delen av cykeln domineras av östrogen som har en positiv verkan på serotonin och dopamin så är det inte ovanligt att man känner sig glad och får ökad libido fram till ägglossning. 

Progesteron ökar mängden av GABA i kroppen som gör att vi känner oss avspända och sover gott om natten. Runt 35 års ålder minskar produktionen av könshormoner långsamt fram tills det att vi når nästa fas i livet som är klimakteriet. Efter klimakteriet så produceras den största delen av kroppens östrogen i fettceller. Hormonerna ligger ofta på en stabilare nivå och många kvinnor kan uppleva att det är skönt att komma ha passerat klimakteriet eftersom åren innan klimakteriet kan upplevas som turbulenta på grund av hormonernas kraftiga svängningar.

När hormonerna är balanserade så upplever man minimalt med negativa förändringar igenom sin cykel och övergången mellan de olika livsfaserna blir i regel lättare. Men ibland kan kroppen behöva hjälp på traven att återfå sin naturliga balans, det kan till exempel vara om menstruationen är väldigt oregelbunden, smärtsam och för kraftig. Det kan också vara om man upplever svår ångest, migrän eller kraftiga humörsvängningar igenom sin cykel. 


Complete and Continue